Bröstförstoring

Det mest populära ingreppet inom plastikkirurgi är fortsatt bröstförstoringen. Ett ingrepp som hjälper många kvinnor att förbättra självförtroendet och få en mer traditionellt kvinnlig figur.

Med hjälp av en bröstförstoring kan du öka storleken och projiceringen av dina bröst. Det är ett ingrepp som hjälper många kvinnor med att förbättra balansen i kroppen, självkänslan och sitt självförtroende.

Kvinnor genomgår bröstförstoringar av olika anledningar, men den allra vanligaste är att man helt enkelt tycker att brösten är för små – och därmed oproportionella i relation till övriga kroppen. I de flesta fall beror det på genetiska förutsättningar, men mer sällsynta faktorer kan också påverka formen och storleken på brösten (olika sjukdomar, till exempel).  Även graviditet och amning kan orsaka vävnadsförändringar som får att brösten ändra form, volym och projektion. Oavsett vad som har orsakat själva problematiken kan konsekvenserna för patienterna vara besvärliga, såväl fysiskt som psykiskt. En bröstförstoring kan då vara ett alternativ för att vända på situationen.

En bröstförstoring åstadkommer man antingen genom silikonimplantat eller kroppseget material. Det går också att kombinera implantat med kroppseget material. Det är ett flertal faktorer som avgör vilket alternativ som passar just dig bäst, men det kan till exempel röra sig om storleken, formen, konsistensen, hållbarheten eller ärrstorleken. Kom dock ihåg att en bröstförstoring inte korrigerar hängande bröst. Det är därför inte ovanligt att man väljer att utföra ett bröstlyft i samband i med bröstförstoringen.

Silikonimplantat
Att förstora brösten med silikonimplantat är fortsatt den vanligaste metoden. Ingreppet går ut på att man placerar ett implantat av silikon i brösten, och ökar på så sätt storleken på brösten. Alla implantat är dock inte likadana – det finns ett flertal storlekar, former och konsistenser. Utöver det varierar också implantaten mellan tillverkarna och varumärkena. Just därför arbetar Novokliniken idag med två protestillverkare – Mentor samt Motiva. På så sätt kan varje patient hitta ett perfekt alternativ för just sitt fall. Hur protesen man läggs in i de inre vävnaderna varierar också från fall till fall. Man kan till exempel placera dem under bröstkörteln, under bröstmuskeln, under den tunna vävnaden som täcker muskeln eller delvis under bröstmuskeln och delvis under körteln (en så kallad ”Dual Plane”-lösning). Vilken tillverkare, vilket implantat och exat var man placerar det bestämmer du med din kirurg under konsultationen. Varje människa är unik och Novokliniken planerar din operation för just ditt unika fall.

Det finns ingen garanti att implantaten kommer att vara en livstid, och du kan behöva byta ut ett eller båda implantaten. En bröstförstoring med implantat är ett livsengagemang, vilket innebär regelbundna kontroller med hantering av förändringarna som kommer att uppstå under åldrandeprocessen. Graviditet, viktminskning och klimakteriet kan också påverka bröst som genomgått en förstoring (oavsett om det skett med implantat, kroppseget material eller en kombination av de två).

Bröstförstoring med kroppseget fett
Att förstora brösten med kroppseget fett gör man genom att suga fett från ett visst område i kroppen för att sedan behandla och rengöra fettet och slutligen injicera det i en annan del av kroppen (brösten, i det här fallet). Förutom att öka volymen i området där man injicerar fettet kommer proceduren även att ta dit nya celler, vilket kommer att förbättra cirkulationen och vävnadernas utseenden och vitalitet. Fett är som bekant också ett ämne som alla människor har i sig naturligt och är därför hundra procent kompatibelt med människokroppen. Av den anledningen ger den här proceduren mycket naturliga resultat.

En fettransplantation gör det alltså möjligt att öka storleken på brösten på ett mycket naturligt sätt. Det ger dock inte ett lika betydande resultat som med ett silikonimplantat, men man kan upprepa proceduren tills det önskade resultatet är uppnått. Ingreppet är idealt för kvinnor som inte söker alltför stora förändringar eller som helt enkelt inte vill lägga in implantat.

Din konsultation
Under din första konsultation får du hjälp med att avgöra vilket alternativ som passar dig bäst samt vilka ingrepp du behöver genomgå för att uppnå det önskvärda resultatet. Först berättar du om dina förväntningar och önskemål. Din kirurg lyssnar på dig och försöker att hitta en lösning som passar just dina förutsättningar. Kirurgen undersöker sedan dina bröst och gör detaljerade mätningar av deras storlek och form, samt kontrollerar kvaliteten på huden, bröstvårtornas placering och omkretsen på bröstkorgen. Sedan får du prova olika modeller under BH:n för att du ska vänja dig vid den nya volymen under dina vanliga kläder. Därefter erbjuder Novokliniken en 3D-simulering för att illustrera resultatet av ingreppet.

Tänk på att beslutet om att genomgå en bröstförstoring är personligt och det är upp till dig att bestämma dig för om fördelarna passar dina mål samt om riskerna och eventuella komplikationer är acceptabla. Novokliniken kommer att vara vid din sida genom hela processen, från den allra första konsultationen tills dess att du är helt nöjd med ditt resultat.

Återhämtningsperioden
Den postkirurgiska återhämtningsperioden efter en bröstförstoring är vanligtvis 24 till 48 timmar, följt av en viloperiod på några dagar. Du kommer antagligen att uppleva smärta och svullnad i några veckor. Fysisk träning och normala aktiviteter kommer att tillåtas efter bedömning av din plastikkirurg. Du kommer att få muntlig och skriftlig information om restriktionerna. Vid frågor och funderingar är det viktigt att kontakta din plastikkirurgi, så att du får bra råd och rekommendationer gällande läkningsprocessen för ditt fall som bland annat förebygger risker för komplikationer.

Operationstid

1 h

Operation

Under narkos

Tid på kliniken

4 - 6 h

Tillbaka på jobbet

2-3 dagar eller upp till 1 vecka beroende på yrke

Pris från 44 000 kr

Boka konsultation

Videon är endast en illustration av ett händelseförlopp. Varje operation är unik och anpassad för just din situation och dina förutsättningar. Inför alla kirurgiska ingrepp, såväl kosmetiska som icke-kosmetiska, genomför du en konsultation med en specialistläkare. Under konsultationen fyller du i en hälsodeklaration som därefter granskas av din läkare för att bedöma lämpligheten för att genomgå den utvalda behandlingen.