Patientinformation

I samband med din operation får du mer detaljerad information om tiden före och efter ingreppet. Det varierar också från ingrepp till ingrepp, men i regel följer de alltid fyra steg.

Steg 1

Konsultation

Inför alla kirurgiska ingrepp, såväl kosmetiska som icke-kosmetiska, genomför du en konsultation med en specialistläkare. Innan konsultationen fyller du i en hälsodeklaration som agerar som en snabbscanning av din hälsostatus. Den granskas av din läkare för att bedöma lämpligheten för att genomgå det utvalda ingreppet. Sedan går läkaren igenom själva operationen steg för steg, och du får även information om för- och efterbehandlingar samt eventuella risker och komplikationer. Inför vissa plastikkirurgiska ingrepp erbjuder Novokliniken även 3D-simulering.

 

Steg 2

Förberedelser

Som patient kan du behöva genomföra vissa undersökningar inför din operation. Det kan till exempel röra sig om ett blodprov eller ett EKG. Vilka undersökningar just du behöver genomföra bestämmer din läkare samt narkosläkaren i samband med operationsplaneringen. I regel kräver inte mindre ingrepp någon undersökning, men undantag kan förekomma.

Både inför och en tid efter din operation kommer du att behöva avstå helt från rökning och alkohol. Inför din operation är det också viktigt att du sköter kosten – försök därför att hålla en välbalanserad diet och komplettera gärna med kosttillskott (tänk dock på att inte konsumera för mycket Omega-3, då det kan medföra blödningsrisker). Mer detaljerad information om vanor och kost får du vid själva konsultationen.

 

Steg 3

Operationer

Samtliga kirurgiska ingrepp kräver någon form av bedövning. Vissa behandlingar kräver endast lokalbedövning i form av salvor eller injektioner. En lokalbedövning håller i några timmar (upp till fem), orsakar ingen trötthet och kräver ingen särskild återhämtning. Med andra ord kan du åka hem direkt efter din behandling.

De flesta kirurgiska ingrepp kräver dock narkos. Det innebär att du som patient blir nedsövd och att du får olika typer av smärtstillande läkemedel som gör att du inte känner någon smärta under sömnen. Ingrepp som sker under narkos ställer höga krav på operationssalarna och personalen, därför utför vi den typen av ingrepp på Novokliniken i Jönköping. Kliniken är välrenommerad, håller en väldigt hög standard och uppfyller alla krav med god marginal.

 

Steg 4

Återhämtning

Efter din operation sker uppföljning och återbesöken med din läkare på Novokliniken i Värnamo eller Jönköping. Om du inte kan ta dig till någon av våra kliniken för återbesöken erbjuder Novokliniken videomottagningar med din läkare eller sköterska. Du har också möjlighet till telefonrådgivning.

Ett par veckor efter en operation är det viktigt att du vilar. Du ska dock inte behöva vara sängliggande, då måttlig motion är lika viktigt. När du har bokat en operation får du mer specificerad och detaljerad information om tiden både före och efter din behandling.