Hudförändringar

Hudförändringar kan förekomma i många former, storlekar och typer. De kan till exempel röra sig om fläckar med eller utan pigment, platta eller upphöjda, medfödda eller uppkomna med åldern. Kom ihåg att de flesta fläckar är benigna, alltså godartade, och inte innebär någon risk för hälsa.

Benigna hudförändringar kan man antingen ta bort kirurgisk eller bränna bort. Några exempel är födelsemärken, åldersfläckar, solfläckar, leverfläckar, vårtor, fettknölar, med mera.

Det är lätt att förväxla benigna hudförändringar med maligna hudförändringar (hudcancer). Några tecken på att din hudförändring faktiskt är malign är asymmetri, oregelbundna kanter och färger, stor diameter eller snabb växling.

Det finns olika sorters hudcancer, däribland är malignt melanom, den mest allvarliga formen av hudcancer. Malignt melanom kan uppstå var som helst på kroppen (vanligast är dock på bröstet, ryggen eller benet) och beror oftast på osunda solvanor.

Om du är osäker på någon av dina hudfläckar är du välkommen på en konsultation. Misstänker man att fläcken är farlig blir rekommendationen att du ska besöka din vårdcentral.

Operationstid

30 min

Operation

Ingreppet kräver endast lokalbedövning

Tid på kliniken

1 h

Tillbaka på jobbet

Inga särskilda restriktioner

Pris från 2 900 kr

Boka konsultation

Videon är endast en illustration av ett händelseförlopp. Varje operation är unik och anpassad för just din situation och dina förutsättningar. Inför alla kirurgiska ingrepp, såväl kosmetiska som icke-kosmetiska, genomför du en konsultation med en specialistläkare. Under konsultationen fyller du i en hälsodeklaration som därefter granskas av din läkare för att bedöma lämpligheten för att genomgå den utvalda behandlingen.