Ärrbråck

Ärrbråck uppstår där bukväggen försvagats och spruckit. Ofta på grund av tidigare kirurgi. Bukens innehåll (tarm- och fettvävnad) tränger fram i det hål som bildats och omsluts oftast av en bråcksäck.

I vissa fall medför ärrbråck inget symtom eller besvär och man kan leva på som vanligt. Har man symtom, som påverkar livskvaliteten, kan bråcket åtgärdas med operation där hålet sys igen och förstärks med kirurgiskt nät. Innan operationen ställer en kirurg diagnosen för en elektiv (planerad) eller akut operation.

Den kirurgiska tekniken under operationen kan vara öppen kirurgi eller laparoskopisk kirurgi (titthåls-kirurgi). Oftast genomförs den här typen av ingrepp under narkos, men vid mindre bråck kan ingreppet genomföras med lokalbedövning.

Riskfaktorer att drabbas av ärrbråck

  • Fysisk ansträngning i för nära anslutning till tidigare operation
  • Hosta
  • Förstoppning
  • Felaktig suturering (stygn)
  • Infektion i såret i anslutning till tidigare operation
  • Viktökning eller fetma

Inför operationen

Ingreppet utförs under dagtid och du kan behöva stanna några timmar för observation. Efter operationen kommer du att rekommenderas smärtstillande och det är viktigt att börja mobilisera så snart som möjligt. Det finns inga restriktioner för kosten.

Efter operationen

Undvik intensiv fysisk ansträngning i 3-4 veckor och i vissa fall ordineras patienten att bära ett elastiskt midjeband (gördel).

Operationstid

1-2 timmar

Operation

Under narkos

Tid på kliniken

3-6 timmar

Tillbaka på jobbet

1-3 veckor ( beror på jobbet och storlek av bråcket)

Boka konsultation